Huidproblemen

Kom langs voor product- en behandeladvies.

Maar is er iets aan je huid waaraan jij je stoort? Onze ervaren specialisten staan van consult tot en met nazorg voor je klaar. Of het nu een kleine onvolkomenheid is of iets waar je al jaren last van hebt. Samen zoeken we naar de behandeling die bij je huid past en we leggen alles duidelijk uit, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Ongewenste haargroei

Als mens hebben wij allemaal haren op ons lichaam, in sommige gevallen kunnen haren als storend en overmatig worden ervaren. Deze klachten treden meestal op tijdens de puberteit, zwangerschap of overgang. De meest voorkomende oorzaken zijn:

 1. Aanleg
 2. Hormonale invloed: In dit geval zijn de haarzakjes gevoeliger voor mannelijke hormonen (androgenen). PCOS kan hier een rol in spelen.

  Er zijn twee soorten van ongewenste haargroei:

  Hypertrichose:
  Hypertrichose verwijst naar overmatige haargroei op plaatsen waar van nature haren voorkomen.

 • Hirsutisme:
  Hirsutisme is beharing volgens het mannelijke beharingspatroon, maar welke ook bij vrouwen kan voorkomen. Het leidt tot zichtbare beharing op plaatsen zoals de bovenlip, kin, hals of borst, maar ook op het lichaam zoals rond de tepelhoven, buik en rond de schaamstreek.
 • Beharing in het gezicht:
  Gezichtshaar wordt meestal niet als hinderlijk ervaren zolang het licht en onopvallend is. Echter, wanneer het dik en donker wordt, kan het als storend worden ervaren door zowel vrouwen als mannen. Gelukkig bieden wij permanente verwijderingsbehandelingen voor ongewenst gezichtshaar. Deze behandelingen worden vaak vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering.

Bij vrouwen behandelen we meestal haren op de bovenlip, kin en hals. Tijdens de overgang neemt het aantal vrouwelijke hormonen af en krijgt het mannelijke hormoon testosteron meer invloed. Dit kan leiden tot toename van gezichtsbeharing. Als dit zich vóór de menopauze voordoet, kan er een andere oorzaak zijn, zoals PCOS waarbij hormonale disbalans ontstaat door cysten op de eierstokken, of het erfelijke adrenogenitaal syndroom. Ook kunnen bepaalde medicijnen de hormoonspiegel verstoren.
Sommige mannen kunnen hebben last van een “hoge baardstreek” waarbij de haren groeien tot vlak onder de ogen. In dit geval behandelen we een deel van de baardstreek, zodat er minder geschoren hoeft te worden. Mannen hebben ook vaker last van ingegroeide haren in het gezicht doordat de haren dikker en stugger zijn.
Ongewenste haargroei of overbeharing op het lichaam: Net zoals bij gezichtshaar, kunnen we ongewenst lichaamshaar permanent verwijderen met behulp van laserontharing. Populaire gebieden voor permanente ontharing zijn de oksels, benen en bikinilijn bij vrouwen, of de nek, buik en rug bij mannen.

Plan een afspraak

Pigment (hyperpigmentatie)

Hyperpigmentatie is een veelvoorkomend pigmentprobleem waarbij bepaalde cellen (melanocyten) van de huid donkerder worden dan de omringende huid. Dit komt door een overproductie van melanine, het pigment dat de huid zijn kleur geeft. Hyperpigmentatie kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder:

 1. Zonbeschadiging: Blootstelling aan de zon kan leiden tot zonnevlekken of ouderdomsvlekken.
 2. Ontstekingen: Huidletsels zoals acne, eczeem of psoriasis kunnen na genezing donkere vlekken achterlaten.
 3. Hormonale veranderingen: Tijdens zwangerschap of door het gebruik van anticonceptiepillen kunnen huidproblemen als melasma (zwangerschapsmasker) veroorzaakt worden.
 4. Medische aandoeningen en medicijnen: Sommige aandoeningen zoals de ziekte van Addison of het gebruik van bepaalde medicijnen kunnen hyperpigmentatie veroorzaken.

Bij DermaMed Skin & Laser Clinic maken we eerst een huidanalyse waardoor de diepte van het pigment bepaald wordt. Aan de hand van de diepte hiervan wordt er persoonlijk behandelplan gemaakt.

Plan een afspraak

Acne

Acne is een huidaandoening waarbij de talgklieren in de huid verstopt raken. Dit leidt tot de vorming van mee-eters, puistjes en/of onderhuidse ontstekingen. Verschillende factoren kunnen bijdragen aan het ontstaan of verergeren van acne, zoals blootstelling aan zonlicht, stress, hormonale veranderingen en het gebruik van verkeerde verzorgingsproducten.
Acne in het gezicht komt vaak voor en kan veel ongemak en onzekerheid veroorzaken.
Onze behandelingen zijn specifiek gericht op het onder controle brengen van de acne en het voorkomen van huidbeschadigingen, zoals acne littekens.
Acne kan ook voorkomen op andere delen van het lichaam, zoals de rug, borst of schouders. Als je last hebt van acne op het lichaam, kun je bij ons ook terecht voor passende behandelingen.

Plan een afspraak

Acne littekens

Acnelittekens zijn littekens die ontstaan na het hebben van acne. Ze worden gekenmerkt door onregelmatige roodbruine vlekjes, deukjes of gaatjes in de huid. Niet alle puistjes zullen direct leiden tot littekenvorming, maar de kans op huidbeschadiging neemt toe naarmate de ontsteking groter is en regelmatig voorkomt.

Daarnaast kunnen ook externe factoren van invloed zijn op het ontstaan of verergeren van acnelittekens, waaronder:

 • Het herhaaldelijk verkeerd uitknijpen van mee-eters en puistjes
 • Blootstelling aan zonlicht. Wanneer een ontsteking aan zonlicht wordt blootgesteld, kan er een donkere verkleuring ontstaan
 • Genetische factoren
 • Een slechte wondgenezing

Het is belangrijk om op een verantwoorde manier met acne om te gaan en te voorkomen dat littekens ontstaan. Raadpleeg een huidtherapeut of dermatoloog voor professioneel advies en behandelopties.

Plan een afspraak

Grove huidstructuur

Via de poriën van je huid wordt talg verspreid om je huid soepel te houden en te beschermen tegen infecties en andere invloeden van buitenaf. Er zijn verschillende redenen waarom poriën groter kunnen worden, wat vaak als cosmetisch storend wordt ervaren.
Een verstoring in de talgproductie kan leiden tot verstoppingen in de poriën, waardoor deze verwijd raken. Hormonale schommelingen kunnen bijvoorbeeld leiden tot overmatige talgproductie, waardoor er sneller verstoppingen ontstaan. Ook het gebruik van make-up kan de poriën verstoppen.
Daarnaast kunnen dode huidcellen zich opstapelen en de poriën blokkeren, waardoor talg niet goed naar buiten kan vloeien en zich ophoopt in de poriën. Verlies van collageen kan ook bijdragen aan het vergroten van de poriën doordat het zorgt voor volumeverlies en verslapping van de huid, waardoor er meer rek op de poriën ontstaat.

Plan een afspraak

Grauwe/doffe huid

Een doffe huid kan door verschillende factoren ontstaan. Factoren zoals stress, blootstelling aan zonlicht, ongezonde voeding, luchtvervuiling en slaaptekort zorgen ervoor dat de celdeling van de huid minder efficient en minder snel verloopt. Een andere mogelijke oorzaak is wanneer dode huidcellen niet regelmatig geexfolieerd wordt. Uw huid maakt continue nieuwe huidcellen, waardoor een opstapeling plaatsvindt van dode huidcellen die de levende huidcellen bedekken, waardoor huid een grauwe uitstraling kan krijgen.

Plan een afspraak

Couperose

Bij couperose is sprake van verwijde bloedvaatjes in het gelaat. De meest voorkomende locaties zijn de wangen, neus en kin. Couperose ontstaat wanneer de wanden van de bloedvaatjes verslappen door afbraak van collageen. Dit is een natuurlijk proces en de snelheid van dit proces verschilt per persoon en heeft tevens te maken met iemands erfelijke aanleg en blootstelling aan zonlicht.
Er zijn meerdere mogelijkheden om couperose te behandelen, vraag hiernaar bij onze huidtherapeut. We raden u aan om een consult te plannen met onze huidtherapeut om een persoonlijk behandelplan te bespreken.

Plan een afspraak

Rosacea

Rosacea is een huidaandoening die gekenmerkt wordt door roodheid, zichtbare bloedvaatjes, kleine puistjes en een branderig gevoel. Veel mensen met rosacea hebben last van plotseling opkomende roodheid door stress, hormonale schommelingen en na blootstelling aan zonlicht, temperatuursverschillen, alcohol, warme of sterk gekruide voeding of verzorgingsproducten. Tevens spelen een verstoorde huidbarrière, het immuunsysteem, een overgevoelig zenuwstelsel een rol bij rosacea. We raden u aan om een consult te plannen met onze huidtherapeut om een persoonlijk behandelplan te bespreken.

Plan een afspraak

Spider naevus

Een spider naevus, ook wel bekend als een “spinnenkop”, wordt gekenmerkt door fijne rode vaatjes die zich uitwaaieren rond een centraal rood knobbeltje. Deze vaatjes worden vergeleken met de pootjes van een spin. De roodheid kan tijdelijk worden verminderd door erop te drukken, waarbij het bloed uit de vaatjes wordt geduwd. Zodra de druk wordt losgelaten, vullen de vaatjes zich weer onmiddellijk met bloed. Deze haarfijne bloedvaatjes komen voornamelijk voor in het gezicht, de hals, de nek, op de handruggen en op de onderarmen.
De exacte oorzaak van het ontstaan van een spider naevus is niet volledig bekend. Het is wel bekend dat het een lokale verwijding is van een klein bloedvaatje in de huid.

Een spider naevus kan spontaan op een bepaalde plek in de huid ontstaan, maar kan ook veroorzaakt worden door verschillende factoren:

 

 1. Zon, temperatuurwisselingen, stress en alcohol: Deze factoren zorgen ervoor dat ons bloed sneller door de bloedvaten stroomt, wat invloed kan hebben op de verwijding van kleine bloedvaatjes in de huid.
 2. Hormonale factoren: Schommelingen in hormoonspiegels, zoals tijdens de zwangerschap of bij het gebruik van anticonceptiepillen, kunnen het ontstaan van spider naevi bevorderen.
 3. Chronische leverziekten of auto-immuunziekten: Bij bepaalde leveraandoeningen of auto-immuunziekten kunnen spider naevi voornamelijk verspreid zijn over de borst en bovenarmen.

Hoewel spider naevi meestal onschadelijk zijn en geen medische behandeling vereisen, kunnen ze cosmetisch storend zijn voor sommige mensen. Elektrocoagulatie wordt door huidtherapeuten ingezet om de spider naevi te verwijderen.

We raden u aan om een consult te plannen met onze huidtherapeut om een persoonlijk behandelplan te bespreken.
Plan een afspraak

Striae

Striae, ook bekend als striae gravidarum of striemen, zijn strepen die op het lichaam kunnen verschijnen als gevolg van snelle groei of hormonale veranderingen. Ze ontstaan wanneer het onderhuidse bindweefsel wordt uitgerekt tot het punt van scheuren, wat resulteert in paarsrode strepen (Striae rubra). Na verloop van tijd vervagen deze strepen en worden ze witte littekens (Striae alba) . De strepen hebben meestal een zigzagpatroon, maar lopen over het algemeen parallel aan elkaar.
Striae kunnen optreden tijdens periodes van snelle groei, zoals tijdens de puberteit, zwangerschap, gewichtstoename of bodybuilding. Ze kunnen ook voorkomen als gevolg van hormonale veranderingen, zoals bij bepaalde hormoontherapieën. Striae komen veel voor bij zowel mannen als vrouwen.
Ongeveer 70% van zwangere vrouwen heeft last van striae, evenals 70% van de tienermeisjes en 40% van de tienerjongens, vooral bij sporters.
Hoewel striae in principe onschadelijk zijn en geen medische behandeling vereisen, kunnen ze cosmetisch ongewenst zijn voor sommige mensen. Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar om de verschijning van striae te verminderen, zoals crèmes, lotions of oliën die de huid hydrateren en de elasticiteit bevorderen.
Microneedling kan helpen om de zichtbaarheid van striae te verminderen. Het is belangrijk op te merken dat geen enkele behandeling gegarandeerd succesvol is en dat het uiteindelijke resultaat kan variëren afhankelijk de huid en het type striae.
We raden u aan om een consult te plannen met onze huidtherapeut om een persoonlijk behandelplan te bespreken.

Plan een afspraak

Milia / Gerstekorrels

Gerstekorrels (milia) zijn kleine goedaardige cysten die oppervlakkig in de huid liggen en gevuld zijn met hoorncellen. Gerstekorrels zien eruit als een hard wit bultje en ze worden vaak verward met een puistje. Ze ontstaan vanuit niet-ontwikkelde talg- en zweetkliertjes in het gelaat en ontstaat bij een droge of gedehydrateerde huid.
Omdat gerstekorrels geen porie-opening hebben kunnen ze jarenlang aanwezig blijven, en kun je ze moeilijk zelf verwijderen zonder de omliggende huid te beschadigen. We raden u aan om een consult te plannen met onze huidtherapeut om een persoonlijk behandelplan te bespreken.

Plan een afspraak

Keratosis pilaris

Keratosis pilaris ziet eruit als een groep ruwe bultjes bij de opening van haarzakjes en komt voor op de bovenarmen of bovenbenen, maar ook op de billen en wangen. Bij keratosis is er sprake van een propje van hoorncellen die de opening van de haarzakjes afsluit, waardoor de huid ruw aanvoelt. Soms is er ook wat roodheid aanwezig. Behalve dat het als cosmetisch storend wordt ervaren, zijn er geen klachten aanwezig bij keratosis pilaris. We raden u aan om een consult te plannen met onze huidtherapeut om een persoonlijk behandelplan te bespreken.

Plan een afspraak

Huidoneffenheden

De volgende huidoneffenheden kunnen door onze huidtherapeut worden behandeld:
Gerstekorrels (milia)
Ouderdomswratten (verruca seborrhoica)
Fibromen
Xanthelasma
Talgklierhyperplasieen
Kersenwratjes (cherry angiomen)
De beste behandeling hangt af van welke soort huidonefffenheden er aanwezig zijn. We raden u aan om een consult te plannen met onze huidtherapeut om de meest geschikte behandeloptie voor u te bespreken.

Plan een afspraak